Kardiológia

A kardiológia a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel foglalkozik. az infarktus, az agyi katasztrófák, az erek elmeszesedése és elzáródása következtében bekövetkezett állapotok vezető halálokká váltak.
A szív és a koszorúerek megbetegedése, sérülése közvetlenül az életet veszélyeztető állapothoz vezethet.

A szívbetegségek tünetei az alapbetegségtől függően különbözőek lehetnek: fáradtságérzet, fulladás, nehéz légzés, szívdobogás, szapora szívműködés, lábdagadás, mellkasi fájdalom, ami terheléskor lép fel és pihenéskor megszűnik.

A szív kivizsgálásakor meghallgatják a szívhangokat, EKG és ultrahangvizsgálatot végeznek és vérnyomást mérnek. Az EKG alkalmával a szív elektromos aktivitását vizsgálják, kimutatják a szívműködés frekvenciáját, ritmusát. Az ultrahang hullámok segítségével vizsgálják a szív alakját és mozgását, a szívbillentyűk működését, a szív nagyságát, a szívizomzat vastagságát, valamint kimutatják a szív veleszületett megbetegedéseit is.
Ultrahang vizsgálattal az erek állapota is feltérképezhető.

A 24 órás elektrokardiogramhoz (EKG) hasonlóan egy hordozható vérnyomásmérőt és egy felkaros mandzsettát helyeznek a beteg testére 24 órán keresztül. A készülék automatikusan felpumpál 10-15 percenként és megméri a vérnyomást. A tárolt értékeket az orvos egy számítógépes program segítségével elemzi. Ekképpen a 24 óra leforgása alatt több vérnyomásértéket kapunk, ami segít a magas vérnyomás diagnózisának a felállításában és kezelés megkezdésében.